Από την εφεύρεση  του το 1909, και μετά από περισσότερο από έναν αιώνα συνεχούς βελτίωσης,  ο πολυστρωματικός υαλοπίνακας ασφαλείας είναι ένας βασικός παράγοντας στην υλοποίηση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Η μόνιμη ένωση δύο ή περισσοτέρων μονών υαλοπινάκων με κολλώδεις, ελαστικές μεμβράνες πολυβινυλίου-βουτιλίου (PVB) υψηλής αντοχής στο σχίσιμο ή άλλες παρεμφερείς, δημιουργεί ένα πολύ-λειτουργικό στοιχείο από γυαλί, που μπορεί να αντέξει υψηλά στατικά φορτία και κατασκευαστικούς σκοπούς επιπρόσθετα της δεδομένης του διαφάνειας. Οποιοσδήποτε επινοήσιμος τύπος επίπεδου υαλοπίνακα μπορεί να κατασκευαστεί σε πολυστρωματικό υαλοπίνακα ασφαλείας, ανεξαρτήτως αν είναι float ή δομικός ανάγλυφος υαλοπίνακας, επιστρωμένος ή εκτυπωμένος ή ακόμα κυρτός ή κοίλος υαλοπίνακας. Το φαινόμενο της ασφάλειας του πολυστρωματικού υαλοπίνακα ασφαλείας βασίζεται στην εξαιρετικά υψηλή αντοχή εφελκυσμού της στρώσης PVB και της άριστης επικόλλησης της στην προσκείμενη επιφάνεια του γυαλιού. Όσον αφορά σε θραύση από μηχανικό στρές όπως σοκ, πρόσκρουση ή επίδραση άλλων δυνάμεων που τελικά σπάνε το γυαλί, τα κομμάτια παραμένουν προσκολλημένα στο στρώμα PVB, και έτσι ο πολυστρωματικός υαλοπίνακας ασφαλείας συνήθως θα διατηρήσει την σταθερότητα του κάτω από φορτίο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστό το υαλομένο άνοιγμα, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τον κίνδυνο τραυματισμού εξ’ αιτίας της αποκόλλησης  των θραυσμάτων. Αναλόγως της χρήσης του πολυστρωματικού υαλοπίνακα ασφαλείας, πολλαπλές στρώσεις μεμβράνης PVB μπορούν να τοποθετηθούν ανάμεσα στους υαλοπίνακες προκειμένου να ικανοποιηθούν ανάγκες αυξημένων απαιτήσεων.

 Παραγωγή      

Ο πολυστρωματικός υαλοπίνακας ασφαλείας παράγεται σύμφωνα με τους κανόνες και τις προδιαγραφές του προτύπου ΕΝ 14449. Δύο ή περισσότεροι προσεκτικά καθαρισμένοι επίπεδοι υαλοπίνακες, με μία ή περισσότερες ενδιάμεσες στρώσεις PVB μεταξύ τους, επιτίθενται ο ένας πάνω στον άλλο σε ένα «καθαρό δωμάτιο». Μετά αυτό το σάντουιτς προ-ενδυναμώνεται σε μία κυλιόμενη διαδικασία σε θερμοκρασία περίπου 200 ⁰C. Αυτό αναφέρεται σαν μηχανικά προ-συγκολλημένη μονάδα.

Ο παραγόμενος διάφανος υαλοπίνακας με μεμβράνες μεταφέρεται μετά μαζί με πολλούς άλλους, πάνω σε ειδικό ράφι/μεταφορέα για υαλοπίνακες, στον κλίβανο (autoclave), ένα υψηλής πίεσης συνδυαστικό μηχάνημα, όπου η προ-συγκολλημένη μονάδα υπόκειται σε περίπου 10 bar πίεσης και ζεσταίνεται στους 130  ⁰C, δίνοντας σαν τελικό προϊόν ένα τελείως διάφανο πολυστρωματικό υαλοπίνακα ασφαλείας.

 Δομικά Φυσικά Χαρακτηριστικά  

Η δύναμη συμπίεσης, η θερμική αγωγιμότητα, η θερμική διαστολή, το μέτρο ελαστικότητας, η μάζα ανά μονάδα επιφάνειας και τα χημικά χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με αυτά των μονών βασικών υαλοπινάκων. Η φωτοδιαπερατότητα είναι επίσης αποτέλεσμα των τιμών των επεξεργασμένων βασικών γυαλιών και μεμβρανών PVB. Αναλόγως με το πάχος της συναρμολόγησης, η διαπερατότητα του φωτός είναι μεταξύ 90-70% . Η φωτοδιαπερατότητα όπως επίσης και η πιστότητα της χρωματικής απεικόνισης – ειδικά όταν οι συναρμογές είναι παχύτερες με αρκετά γυαλιά και μεμβράνες – μπορούν να βελτιωθούν χρησιμοποιώντας υαλοπίνακες αυξημένης καθαρότητας (extra clear ή ultra clear).

Αντοχή στη κρούση    

Για να προσομοιώσει την σύγκρουση ενός ανθρώπινου σώματος, το πρότυπο ΕΝ 12600 καθορίζει ένα τεστ εκκρεμούς για τους υαλοπίνακες στα κτήρια.